Stejná praxe obchodních řetězců. Ve slovenských obchodech se prodávají méně kvalitní potraviny nadnárodních výrobců než v sousedním Rakousku. Potvrdily to laboratorní testy 22 produktů, které nechalo provést slovenské ministerstvo zemědělství společně s veterinární a potravinovou správou. Slovensko chce na dvojí kvalitu potravin upozornit orgány Evropské unie. Testy potvrdily nižší podíl masa, vyšší podíl tuků, používání umělých náhrad cukru, množství konzervačních látek a nižší gramáž. Špatně dopadly především testy nealkoholických nápojů, masových výrobků, koření a čaje. Inspektoři nakoupili 22 druhů zdánlivě totožných výrobků nadnárodních výrobců v Bratislavě a obchodech v rakouské obci Kittsee a ve městě Hainburg nedaleko slovenských hranic. Pouze devět výrobků mělo stejné složení. Například nejznámější nealkoholický nápoj prodávaný na Slovensku obsahoval fruktózo-glukózový sirup, v Rakousku cukr. V případě rybích prstů měly ty, které se prodávaly v Rakousku, větší obsah masa. Černý čaj prodávaný v Rakousku měl intenzivnější chuť a vůni.

Ministryně: Zákazník právem čeká stejnou kvalitu

„Výsledky testů potvrdily obavy. Až u poloviny výrobků jsme našli výrazné rozdíly značně ovlivňující jejich kvalitu. To všechno v neprospěch mezinárodních produktů prodávaných na Slovensku,“ prohlásila v úterý slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná. „Spotřebitel právem očekává stejnou kvalitu stejné značky bez ohledu na zemi původu a nákupu. Slovenský spotřebitel rozhodně neočekává umělá sladidla a barviva, více éček nebo menší podíl masa. Argument, že spotřebitelé upřednostňují rozličné regionální chutě, neobstojí,“ dodala. Dříve provedené testy pražské Vysoké školy chemicko-technologické ukázaly na podobnou situaci při srovnání potravin řetězců prodávaných v Česku a Německu. [celá zpráva]

https://www.novinky.cz/ekonomika/429312-na-slovensku-nakupuji-horsi-potraviny-nez-v-rakousku-hodlaji-zalarmovat-brusel.html

Categories: Potraviny

X